Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een groot bedrag aan contant geld in huis hebt liggen. Misschien ben je een ZZP’er die voornamelijk contant betaalt krijgt van klanten of ben je geen fan van elektronische betaalsystemen. Wat de reden ook is, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Hoeveel geld mag je thuis hebben? Wij zochten het voor je uit.
Hoeveel geld mag je contant in huis hebben?
In Nederland is er geen wettelijk maximum vastgesteld over de hoeveelheid contant geld dat je thuis mag bewaren. Hierdoor mag je dus eigenlijk zoveel cash geld in je huis bewaren als je zelf wilt. Toch zijn er wel degelijk een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee dient te houden.
Belastingaangifte
Hoewel je zoveel contant geld in huis mag hebben als je zelf wil, dien je dit mogelijk wel aan te geven bij je belastingaangifte. De Belastingdienst heeft vrijstellingsgrenzen, maar zodra je boven deze grens uitkomt, dan dien je het cash geld op te geven als vermogen.
De hoogte van de vrijstellingsgrenzen verandert jaarlijks. Het is daarom belangrijk om altijd de Belastingdienst te raadplegen voor de actuele vrijstellingsgrenzen. Houdt er hierbij ook rekening mee dat voor alleenstaande andere vrijstellingsgrenzen gelden dan voor fiscale partners.
Anti-witwaswetgeving
Wil je een grote transactie uitvoeren met je contant geld? In dit geval krijg je te maken met de anti-witwaswetgeving. Bij grote transacties kunnen daarom vragen gesteld worden over de herkomst van het geld. Dit zijn winkeliers verplicht in het kader van de anti-witwaswetgeving.
Winkelaars hebben bij een contante transactie namelijk de meldplicht om de transactie te melden.
Hoeveel contant geld mag je op zak hebben?
Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid contant geld dat je op zak mag hebben in Nederland. Ondanks dat je zoveel op zak mag hebben als je zelf wilt, is het wel belangrijk om rekening te houden met je eigen veiligheid.
Het dragen van grote cashbedragen brengt natuurlijk risico’s met zich mee, zoals diefstal. Neem daarom nooit meer geld mee dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Mijn naam is Laura en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om maatschappelijke ontwikkelingen, lifestyle, technologie of gezondheid, ik duik graag in nieuwe thema’s en vertaal complexe informatie naar toegankelijke en boeiende artikelen. Schrijven is voor mij meer dan alleen woorden op papier zetten; het is een manier om kennis te delen, mensen te inspireren en gesprekken op gang te brengen. Met een scherp oog voor detail en een nieuwsgierige houding blijf ik mezelf ontwikkelen en ontdek ik steeds weer nieuwe verhalen om te vertellen.